Posted in ~ Air Terjun Jeram Toi , Negeri Sembilan

Air Terjun Jeram Toi , NS 

Petang Ahad yang terang benderang , selalunya hujan sebelah petang tapi hari ini terang pulak . Dean ajak pergi mandi air terjun .. macam nak gelak pun ada sebab tetiba je nak mandi air terjun ,selalunya pantang ada masa lapang nak ke kebun aje .. haha 

Dalam pukul 3 petang selepas makan tengahari , kami pun bertolak dari rumah . Kami melalui Pekan Broga , Ulu Beranang dan Pantai . Akhirnya sampai , perjalanan mengambil masa 1 jam aje dari rumah . Tempat ni sangat senang cari sebab ianya hanya terletak di tepi jalan besar nak ke Pekan Kuala Klawang . Nak park kereta pun senang sebab orang tak ramai sangat .Tetapi Kak Zie tak berani nak mandi sebab kebetulan masa datang tu macam ramai orang asing je . Dean pun tak mandi sebab katanya air keruh. Anak-anak pun apa lagi semuanya tak nak mandi.  Datang macam bos besar , melawat pastu blah  .. datang amik gambar je , pastu selfie .. bahahahaha

Tempat ini cantik terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu pertama puncak , di sini agak licin . 

Tempat kedua ada beberapa orang mandi . The best part bagi Kak Zie kalau nak mandi ialah di bahagian ini . Tempat ni tak tinggi sangat pun dan yang penting air nya laju .. dapatkan aura air terjun tu yang penting . Best!!! 

Di bahagian ketiga ada kolam untuk orang dewasa mandi , dalam lebihkurang 5 kaki setengah . 

Di bahagian ketiga ni ada tempat duduk .. di sinilah kami duduk dan berwefie hehe

Di bahagian paling bawah pula cetek  ialah untuk kanak-kanak . Wah best kanak-kanak berenang dan ibu mereka pula syok berendam kaki di sini . 

Best juga kan tempat ni . Keselamatan sangatlah  diutamakan untuk pengunjung yang datang beriadah di sini . 

Advertisements
Posted in ~ Bercuti di Bukit Tinggi , Pahang Malaysia

Bercuti di Colmar Tropicale Berjaya Hills , Bukit Tinggi , Pahang Malaysia 

Pergi bercuti tapi pergi sat ja .. pergi tengahari balik petang .. bolehhhhh 😅😅😅   

Kak Zie  bawa anak-anak jalan ke sini , ambil gambar dan lepas tu balik . 

Nak masuk ke sini kena bayar tol tau .. tapi Kak Zie dah lupa berapa bayarannya . 

Posted in ~ Pengalaman saya ke Cape Rachado Port Dickson

Pengalaman saya ke Cape Rachado Port Dickson 

Ini adalah pengalaman pertama kami ke Cape Rachado , PD .  Penat juga .. hihi 

Sangat sesuai kepada mereka yang nak santai sambil berjalan kaki perlahan-lahan , ada chance la nak membakar kalori . Masa kami pergi ni ada juga foreigner yang turut sama mendaki sambil mendengar kicauan burung .. wow mendamaikan.  Jalan ke atas bukit selesa kerana jalan berturap . 

Jalan masuk ke sini adalah melalui Ilham Resort. 

Di atas bukit ada pondok tempat berehat. 

Inilah dia puncaknya .. di atas ada rumah api . 

View nya wowww !

Cape Rachado ini terletak di Tanjung Tuan , Port Dickson. 

Kami bergambar kenangan di hadapan pintu masuk Cape Rachado. 

Posted in ~ A WEEKEND IN PORT DICKSON

A WEEKEND IN PORT DICKSON

pada 18 Mac 2017 kami ke PD . Sebenarnya ia dirancang oleh my husband lagipun pada hari itu ada reunion batch dia kat sana so bawa anak-anak bercuti sekali lah  😜

Kami bertolak dari rumah lebihkurang pukul 4pm dan sampai di PD hampir pukul 5pm di Seri Ratu hotel & spa . My husband just singgah di sini dahulu untuk berjumpa kawan-kawannya . Lamanya tak pergi ke pantai . Seri Ratu hotel ni not bad dekat sangat dengan pantai , budak-budak pun enjoy kena angin laut . 😍 

Dalam pukul 6pm kami ke bandar PD untuk check in di Hotel Merlin ( Faiz yang booked ) .  Just a small hotel but neat and tidy .  Parking lot pun ada . 

Pada sebelah malamnya dalam pukul 8.30pm ada makan malam BBQ dan ada karaoke . Dan yang istimewa saya pun dapat hadiah , tak sangka plak . Saya dapat hadiah harijadi . Happy Birthday to me .. hehe 

 Kebetulanla sebab acara ni dalam bulan Mac dan birthday saya pun dalam bulan Mac . Ha..ha .. tq kepada penganjur .

 

Acara tamat dalam pukul 1 pagi . Huhu 

Keesokannya kami sarapan pagi nasi lemak dan roti canai di kedai mamak di Bandar PD aje . 

Selepas sarapan back to hotel . Sebelum check out amik gambar dulu .. hihi 

Salah tunjuk ni , kami dari Selangor ya .. hehe 

Selepas check out kami ke Pd Waterfront sekejap bergambar. Lama tak datang ke sini , dah banyak berubah .

Pasni kami ke  Seri Ratu semula untuk my husband nak bergambar dengan sahabat-sahabatnya . 

Sambil tu kami melilau ke pantai kot2 la ada yang boleh dibeli .. haha 

cuaca sangat cantik ramai orang mandi manda di pantai ini . Mulanya kami pun nak mandi juga tapi mengenangkan tahap kepanasan , hurmmm tak jadi , lain kali aje lah .. 😅😅😅 

kalau nak mandi kena ke pantai awal pagi barulah tak panas . 

Bai bai uols . Jumpa lagi di lain entri . 

Posted in ~ Langkawi again .. 2017 Wohoo

Langkawi again .. 2017 woohooo 

Kali ni bertolak dari rumah pukul 4.30 pagi . Tidur pun tidur ayam aje sebab takut tak terjaga , kang parah dibuatnya sebab semua tiket dah beli melalui internet. Nasib baiklah terjaga dari tidur pukul 4pagi , mandi-mandi , pakai baju , 4.30pagi terus gerak . Hanya berhenti rehat di rnr Agro Mall Ipoh dan breakfast di rnr Sg Perak .

Day 1

 Sampai di Kuala Perlis dalam pukul 10.30am . Terus pergi register di kaunter Langkawi Auto Express.   

 

Selepas register , makan tengahari terus di kedai laksa Kuala Perlis kerana suami nak makan laksa , kedai yang pernah saya ceritakan di entri yang sebelum ini.

Banyak sangat laksanya .. sepinggan penuh  , nak habiskannya pun sesak nafas!! Perut ni dah biasa makan nasi tengahari .. hadoiiii hihi.. 

Pulut Udang pun ada ..  suami saya suka. Tapi saya tak suka makan pulut ni , tak reti makan sebab dah biasa makan pulut panggang Terengganu yang mabeles tu ..  belum cuba belum tahu , anda kena cuba sekali . Sekali cuba terus lupakan yang lain … haha… jangan sentap .. bergurau aje .. 

memang lumayan rasanya pulut panggang dari Terengganu . 😋😋😋

Selepas makan laksa , kami ke jeti dan naik feri dalam pukul 12 tengahari . Pukul 1pm feri mula bergerak . 

Bye Kuala Perlis !! 

Di dalam feri Langkawi Auto Express lebih selesa kerana ada meja so bag atau makanan bolehlah letak atas meja . 

Yang kurangnya adalah plug untuk caj handphone .. huhu 

Dalam pukul 3.30pm kami sampai di Jeti Tg Lembong . 

Terus ke tapak projek .. dah ada perubahan skit berbanding dengan site visit pada bulan Januari yang lalu . 

Seterusnya kami pergi check in hotel , kali ni kami menginap di Geopark Inn di Pekan Kuah . 

Inilah dia lobby hotel .

Biliknya pun ada wardrobe dan kemas . 

Saya juga boleh nampak pemandangan yang cantik melalui tingkap bilik saya 😍

Hotel ni juga bersebelahan dengan masjid . 

Tentang makan malam pula kami pergi makan di tempat biasa hehe .. rasanya sedap bolehla rekemen kepada anda semua . 

Sate di sini pun sedap . 

Day 2 

Hari ke dua pula seperti biasa ler kami sarapan pagi di warung makcik tepi jalan tu ,nasi lemak sotong dia mabeles dan murah . 

Pastu ajak Abg Mat pergi kedai hardware lagi beli barang-barang yang diperlukan lagi. 

Tengahari pula singgah makan cendol bersama Abg Mat  . Hihi 

Sebelah petang pula menebas pokok yang semak di kawasan tapak projek ini . Hadoiiiii sakit pinggang habissss 

Tentang makan malam pula , hari ke dua ni kami makan malam di tepi jeti Teluk Baru berhampiran Awana Porto Malai . 

Boleh la .. makan kat sini . RM90 makan berlima bersama keluarga kawan suamiku. Ada ikan masak stim , sotong goreng , sepahat masak pedas , sayur dll. 

Day 3

Selepas sarapan di warung makcik tepi jalan tu , kami ke Pejabat Tanah Langkawi untuk bayar cukai tanah dan selepas itu kami ronda-ronda pulau .. hihi 

Kami singgah di Pantai Pasir Hitam yang gorgeous . 

Rasa nak tidur je kat pantai ni seperti masa kecik dulu suka tidur kat pantai , amik angin pantai ..   bestnyer !!  Di pantai ini tak ramai orang , it’s like a private beach tapi sebenarnya di tepi jalan aje .  Cantik tempat ni kerana kerajaan negeri sudah bina tempat untuk berehat seperti ini.   

Kami makan tengahari di restoran di Jalan Pdg Gaong ,dah lupa lak nama restoran ni . Kat sini self service . Lauknya sedap cuma cashiernya tak berapa mahir kira duit , dia main hentam je harga . Hadoyaiiii..  

Selepas makan kami gi melawat Aci ( tukang rumah) kat tapak projek .. hehe  pastu menyiram pokok doyan sekali .  Kalau tak siram mampus plak kangggg pokok2 ni maklumlah cuaca di Langkawi ni len macam skit panasnya . 

Cepat2 ler matahari terbenam nak balik hotel plak nak berehat …  hadoi penatnya memanjat bukit siram pokok .  Makan malam di tempat biasa jer lahhh di sebelah kedai Che Yah di Pekan Kuah tu.  

Selepas makan malam , pergi ngopi di kedai mamak di tepi hotel kami je . Nak ngeteh tapi perutku jadi kembong tak boleh terima air teh di Langkawi ni  .  Entah teh apa yang digunakan pun tak tau cam teh kaler aje .  Nak murah dan jimat  agaknya .. customer yang perutnya sensitif seperti saya ni yang jadi mangsa ..  huhu 

 

Day 4 
Malasnya nak bangun pagi .. haha  

Sebelum pergi sarapan kami jalan-jalan dahulu di hadapan hotel kami . Di hadapan hotel kami menginap ini adalah pantai berupa seperti lagoon . Sangat dekat dengan Dataran Helang , jalan kaki pun boleh sampai tetapi berpeluh jugakla .. hihi 

Day 4 ni kami a bit free just jalan-jalan dan pi tengok Aci buat kerja. 

Sebelah malamnya pula kami lepak di rumah Abang Mat sambil sembang-sembang . Sebelah siang he was very busy meet up his friend in Alor Star.  Pukul 12 malam juga kami pulang ke hotel . 

Day 5 

Kami sibuk berkemas barang kerana this is the last day for us in Langkawi. Feri check in dalam pukul 12 tengahari . Kami sarapan di Kedai mamak berhampiran dengan Maybank Kuah . 

Selepas tu sempatlah kami melawat Dataran Helang .. hehe  

Banyaknya gambar helang .. hihuhi 

duduk lah plak , penatnya lagi plak matahari dah tegak ni walaupun baru pukul 10.30am . 

Kami ke Jalan Pantai Tengah plak .. hehe 

Saja .. minum-minum di sini  .  Di hadapan The Villa . 

Feri kami bertolak pukul 1pm tiba di Kuala Perlis 3.30pm .  

Selesa juga tempat penumpang berehat dan ada cafetaria juga . Langkawi Auto Express 👍 .  

Sekian .. bai Langkawi !!   

Posted in ~ PASIR SALAK - HAVE YOU GUYS VISITED YET ?

PASIR SALAK ~ HAVE U GUYS VISITED YET? 

… Sambungan dari pergi ke Majlis Walimatul Urus di Ipoh , kami terus ke selatan iaitu ke Pasir Salak .  

Terletak kira-kira 70km dari Ipoh . Mula-mula saya ingatkan dekat rupanya berjanggut juga ler nak sampai . Dari Taman Pinji Mewah saya hanya ikut sign board ke Batu Gajah dan kemudian belok ke laluan Kg Gajah . Pasir Salak merupakan sebuah pekan yang terletak di tepi Sungai Perak . Di sini terdapat Kompleks Sejarah Pasir Salak yang dibina pada tahun 1990 atas insiatif  Tan Seri Ramli Ngah Talib Menteri Besar Perak pada masa itu . Kompleks ini telah dirasmikan oleh  DYMM Seri Sultan Perak Raja Nazrin Shah yang dirasmikan pada 26 Mei 1990 . Kompleks ini dibina di Pasir Salak kerana di sinilah mula tumpahnya darah pejuang-pejuang melayu yang cintakan negara menentang penjajah British iaitu Dato’ Maharajalela menentang JWW Birch yang dikatakan mengutip cukai sesuka hati dengan mengikut undang-undang yang mereka (penjajah) buat sendiri.  

Nama Pasir Salak dikatakan berasal dari pasir yang terletak di tepi Sungai Perak yang dipenuhi oleh kulit buah salak . 

Kompleks sejarah Pasir Salak ini adalah merupakan salah satu destinasi pelancongan di Negeri Perak yang kian diketahui umum . 

Semasa kami sampai ke tempat ini dah hampir pukul 5pm dan kompleks sudah pun ditutup cuma kami dapat ambil gambar di bahagian luar sahaja .  Pada waktu itu hujan sudah mulai turun dan pergerakan amat terbatas. 

 Seperti Menara Tinjau atau tempat rehat 

Kompleks Sejarah Pasir Salak 

Pandu arah 

Sungai Perak 

☝Di belakang saya itu adalah Jam Suria. Jam ini adalah bertujuan digunapakai  bagi mengetahui masa dan waktu pada zaman kesultanan dahulukala. Jam ini masih lagi berfungsi dan boleh digunakan. Ianya bergantung kepada sinaran matahari untuk mengetahui waktu dan masa. 

Terowong Sejarah Pasir Salak 

Keindahan pemandangan Kompleks mengadap sungai Perak 

Alhamdulillah walaupun dapat melawat sekejap sahaja tapi dapat amik gambar juga . Hujan pun sudah semakin lebat , tibalah masa untuk kami bersurai ..  kami balik Ke KL ikut jalan Kampar . 

Seterusnya lalu ikut UPSI Tg Malim . Cantik juga UPSI ni .. 😍

Pekan Tg Malim 

Jumpa lagi di next entri . 

My instagram is PRINCESSRIZZHANIS 

please feel free to follow me ! 

Posted in ~ Bercuti di Langkawi Jan 2017

5 DAYS IN LANGKAWI 2017

Wowww 5 days in Langkawi ??  Yassss , my first time !  Tetiba banyak urusan plak kat sini .  Hadoyaiiii  tapi tak mengapa bersusah-susah dahulu , bersenang-senang kemudian .. In syaa Allah ! 

Day 1

Kami bertolak dari rumah pada pukul 9.30 pm hari Ahad so tak banyak kereta sebab hari cuti . Kami melalui jalan Rawang dan masuk tol Kuala Kubu Baru , dah jimatlah skit . Lepas tu terus saja , 1st stop kat RNR Ladang Bikam dan 2nd stop di RNR Sg Perak .  Kami sambung lagi perjalanan dan keluar tol Alor Star (s) , terus lagi 3rd stop di salah satu stesen minyak di jalan Alor Star – Kuala Perlis. 

Day 2

Kami sampai di Kuala Perlis pada pukul 4 pagi hari Isnin . Fuhhhh legaaaaa . Kami parked kereta di kawasan Masjid terapung Kuala Perlis . Tertidur di dalam kereta , tersedar azan subuh . Lepas subuh dah tak boleh tidur , mencari-cari tempat nak bersarapan . Kami sarapan nasi lemak di warung yang berhampiran dengan jeti Kuala Perlis tu aje .  

Masjid terapung Kuala Perlis 

Selepas sarapan suami ajak berjalan-jalan ke Kangar sebab masa nak naik feri lambat lagi , check in pukul 1pm . Kuala Perlis ke Kangar tak jauh hanya 20 minit sahaja . 

Ini merupakan kali pertama kami singgah di Kangar .  Some pics in Kangar. 

Masjid Alwi 

I just snap photo randomly 😍😍😍

I ternampak satu hotel besar di sini iaitu Hotel Putra Regency Kangar ☝

Semasa ronda-ronda , kami singgah di kedai Hardware ini sebab ada benda nak dibeli ..  murah harga barang di sini berbanding KL 

Selepas dapat barang yang dicari , kami terus balik semula ke Kuala Perlis . Masih terlalu awal lagi nak naik feri so pusing-pusing cari kedai laksa rupanya masih belum buka lagi. 

Terlena sekejap sementara nak tunggu Kedai Laksa buka pukul 11.30am . 

Inilah dia Laksa Kak Su Kuala Perlis . Anda boleh cuba jika anda ke sini . Kedainya opposite SJKC je . 

Ada jual pulut inti juga .

Tepat pukul 12 pm saya ke pejabat feri Ro Ro untuk mendaftar. Tiketnya saya dah booking online 2 days earlier.  Dia perlukan photocopy ic , photocopy Geran Kereta dan kertas booking online yang anda telah buat.   Sila photocopy dahulu sebelum ke ofisnya. 

Ofis Feri Ro Ro di Kuala Perlis 

Katanya saya kena tunggu pukul 1pm baru beratur untuk bawa kereta naik atas feri. Nampak tak gate yang berwarna merah tu ? Kita akan masuk melalui gate itu untuk  ke feri . Ianya terletak sebelah masjid Al Hussain Kuala Perlis aje . 

Setelah pukul 1pm kami pun naik feri . 

Kereta beratur di atas feri 

Kami fikir tepat pukul 2pm feri jalan sebagaimana yang dijadualkan tetapi anda tahu tak pukul 4pm baru feri bergerak . Dari pukul 1pm kat atas feri ni iaitu 3jam naik lemau badan sampai nak muntah rasa + lagi 2 jam , pukul 6pm baru feri sampai di Tg Lembong . Nasibbbbbbb nak wat camne .. sabor je lah !  Mai layan pics kat atas feri tersayang ni .. huhu 

Posing habis-habisan jangan tak posing ,bukan senang nak naik feri ni .. 😂😂😂

Pukul 6pm barulah kami sampai dengan selamatnya di jeti Tg Lembong , Langkawi.

Kami terus ke Kg Teluk kerana nak punggah barang dari Ranger ke rumah Abg Mat (jiran kami di Langkawi) .  Selepas dah habis punggah terus ke hotel untuk check in dalam pukul 7.30pm.  Kali ni kami sewa Hotel Citin di Pekan Kuah atas permintaan suami yang suka nak menginap di Kuah. Hotelnya bagus bersih dan kemas . Bilik airnya pun ok . Bilik dan cadar dikemas setiap hari . Ada wifi di setiap bilik . Memang selesa. Saya pun balik ke hotel sebelah malam sahaja untuk tidur , siang banyak aktiviti lain jadi tak perlulah saya nak menyewa hotel besar dan mewah .  

Pukul 8pm kami makan malam di Pekan Kuah tak jauh dari hotel kami . Kedai makan banyak di sini , makanan sedap dan harga lebih murah berbanding dengan Pantai Cenang .  Kami makan di kedai ini 👇

Day 3

Kami selalunya bersarapan di warung tepi jalan Kuah-Padang Maksirat , tak jauh dari hotel kami . Kalau dari Pekan Kuah , warung ini terletak di sebelah kiri selepas Adya Hotel . Nasi lemaknya sedap dan sangat murah . Anda boleh cuba . Selepas sarapan kami terus ke tapak projek kami di Kg Teluk . Sembang dengan Abg Mat lebihkurang pastu mulalah suami saya  ni tak reti duduk diam , kerat pokok yang tumbang lah dan macam-macamlah .

Sebelum tu saya ada temujanji dengan satu tokeh ni , dia kata nak tengok batu hitam untuk projek tambak laut. Bila dia datang , dia kata tak sesuai plak batu ni nak tambak laut. Katanya batu hitam ni sesuai untuk tambak tanah bendang . 

Batu hitam ini telah sedia dikumpulkan lebihkurang 300 lori ☝

So sesiapa yang tinggal di Langkawi dan terbaca blog saya ni , jika anda nak beli batu hitam boleh tinggalkan msg di bawah ya . 

 Hari ke 3 ni jugak kami bincang nak  bawa Abg Mat ronda-ronda pulau .. hahaha   

sebenarnya suruh Abg Mat tunjuk kedai-kedai hardware di sini yang menjual barang-barang seperti simen , pasir , batu-bata yang harganya lebih murah .  Kami makan tengahari di Padang Matsirat . Saya dan Abg Mat makan nasi campur . Suami saya seperti biasa ler dia ‘Nasi Ayam fans ‘ 😜😂😂😂 

Ini ialah di antara kedai yang kami survey dan beli barang . 

Selepas sudah habis beli barang kami pun pulang ke tapak projek untuk memunggah simen yang dibeli . Dan setelah selesai baru kami pulang ke Hotel Citin . 

Hari ke 3 ni kami makan malam di Kedai Cik Yah plak , according to Hotel’s receptionist dia kata kedai Cik Yah ni makanannya sedap . Kedai Cik Yah bersebelahan aje dengan Kedai Saujana Indah .  Sebenarnya rasa lebihkurang sama aje. Kami order nasi putih + sup ekor + tomyam campur + telur dadar + kailan ikan masin . 

Muka moyok dah letih , rasa nak tidur aje 😴

Day 4

Seperti biasaler selepas sarapan nasi lemak di warong makcik tepi jalan tu , kami terus ler ke tapak projek kami . Hari ke 4 ni acara kami menanam pokok hehe ..  Bermacam-macam pokok kat rumah di Kajang tu telah diangkut oleh suamiku ke dalam Ranger untuk dibawa ke Langkawi ni . Di antara pokok-pokok tu ialah pokok kelapa ,pokok Musang King , pokok Harumanis ,pokok Ciku , pokok Mata Kucing dan lain-lain .  Tetapi tempat yang nak ditanam pokok-pokok ni telah naik semak samun so terpaksaler kami menebas dahulu . Nak pengsan rasa aku dengan cuaca yang panas kat pulau ni len macam betul! Terjumpa plak ular kecil dan lipan yang panjangnya 1 kaki tu . Hadoiiiii memang betul-betul semak kawasan ni . Nampak tanah orang sebelah macam ada tanam buah-buahan , pelik juga kenapalah tak dibersihkan sampai binatang-binatang bisa ni pun hadoooo ..  grrrrrr

Tapi nak bagitau view dari tapak projek ni memang curlassss gitew ..  jom enjoy my pics 

Nampak laut nun jauh di sana .. suamiku cakap Rebak Island pun boleh nampak . 

Sudaaaaaa takat ni aje … nak lebih-lebih bila dah siap Menara Tinjau ( Look out point) ku nanti mari ramai-ramai datang ke sini ya …  🙂  my lovely blog  reader from Malaysia , Indonesia , Thailand , Brunei , Singapore , Europe , and other countries are welcome .  Teringat pula  saya tentang cerita Uncle Lim yang pernah saya baca di dalam bukunya tentang penat lelahnya masa mula-mula dia nak buat jalan nak buka Genting Highland suatu ketika dahulu . Bezanya dia projek besar , saya ni cuma projek kecil sahaja  . Huhu 

Okayyy back to my project , sebelah tengaharinya pula lori yang menghantar batu-bata datang . 

Kerja-kerja memunggah batu-bata sedang dijalankan . 

Selepas dah habis kerja-kerja memunggah , kami menyambung semula kerja menanam pokok .. huhu 

Sebelah petang datang pula lori menghantar besi dan sebagainya . 

Lewat petang baru kami pulang ke hotel. 

Selepas maghrib seperti biasa makan malam di tempat biasa juga .. cuma suamiku cakap malam ni boleh order special sikit sebab siang tadi kerja kuat menanam pokok .. tambah satu lauk ‘ayam goreng kunyit ‘ 😂😂😂😂😂

selepas makan malam mengeteh di kedai mamak sebelah hotel Citin.. 

Panorama Pekan Kuah di waktu malam ..

Day 5

Sarapan tiada beza , kami makan di tempat yang sama aje . Nasi lemak sotong. Selepas sarapan kami ke Pejabat TNB Kuah untuk memohon bekalan elektrik ke cottage kami yang dalam pembinaan ni . Hihi 

Selepas dah settle saya pergi menyopping jap di IDAMAN SURI . Kebetulan TNB dan IDAMAN SURI berada di jalan yang sama aje . Sebenarnya nak beli bedsheet single untuk anak bujang . Pastu ternampak plak mangkuk ala-ala pyrex sangat murah so apa lagi bedal je la lagipun datang ke Langkawi ni dengan kereta sendiri kannnn .. amik peluang ler .  

Selepas tu terus ke tapak projek kami . 

Dari Pekan Kuah kami lalu ikut Jalan Makam Mahsuri . Mesti ramai di kalangan pembaca yang biasa datang ke Makam Mahsuri kannnn . Haaaa nak ke tapak projek kami lalu ikut jalan tu lah … 

Di sebelah kiri akan nampak tapak projek kami dari jauh,  bukit yang dipotong seperti di dalam gambar di bawah . 

Hari ke 5 ni driver backhoe ada datang . Dia tolong angkut batu bata dari bawah naik ke atas di tapak cottage kami tu ..

Mereka bertiga aje yang angkut batu tu , cheq jadi photographer jah . Semua sendiku dah longgar akibat panjat bukit dan tanam pokok semalam yang sudah .. huhu 

Selepas angkut bata backhoe ni melakukan kerja-kerja dia angkut tanah , meratakan jalan , buat longkang dsb . Kami plak angkut kayu pelapik batu bata ni untuk dipulangkan semula kpd orang yang menjualnya . Rupanya jika dipulangkan kayu ini kepadanya semula dapat balik duit RM10 satu . Mahainya kayu ni kannnn 

Kami makan tengahari di Jalan Padang Gaong tak jauh dari Kg Teluk ni . Hujan pun dah mula turun , kami terus aje pulang ke hotel . Rehat sekejap sementara nak tunggu maghrib . Selepas maghrib pergi makan malam di tempat biasa . Tukaq lauk sket … lauk sama jah jemu haihhh 😂😂😂😂😂

Day 6

Hari terakhir kami di Langkawi . Kami check out dalam pukul 9 pagi . Selepas sarapan kami terus ke Tg Lembong untuk register . 

Dalam pukul 10 pagi kami dah kena masuk untuk pemeriksaan kastam di sini 👇  Habis satu kereta digagaunya , asyik tanya ada beli rokok ?? Suamiku kata ‘saya tak hisap rokok , parang adalah … ‘ huhu  Bawa parang sebab menebas semak kat Langkawi tu ..  Bukan apa takut tangannya terkena parang sebab dia asyik menggagau aje . 

Parked kereta Ranger leklok kat ataih feri ni , pastu naik ke atas di tempat penumpang duduk amik angin dan view sangat menarik . 

Pukul 11am feri mula bergerak .. legaaaa Nasib baik ler tak buat hal lagi kannnn .. 

apa lagi nak buat kat atas feri ni , amik gambaq la .. 

Bye bye Kuah , bye bye Langkawi !!! Sob sob 

Jeti Kuah 

Cantik sungguh pemandangan di Pulau Langkawi ini yang dipagari oleh berpuluh-puluh pulau . Jom enjoy my pics. 

Inilah untungnya naik feri Ro-Ro ni , dapat lihat pemandangan yang sangat indah kurniaan ilahi . 

Sambil-sambil lepak di atas feri ni ,  2 jam setengah you kat atas feri niii … sempat juga saya mengarang pantun . Dah lama tak memgarang pantun , akhir sekali mengarang semasa saya masih bujang dulu dalam usia 23 tahun . Semasa tu saya berjaya menghantar pantun saya ke radio Malaysia dan disiarkan .  

Inilah pantun yang berjaya dikarang di atas feri ni … hihi 

1)    Naik kereta ke Pulau Langkawi ,

Cantik Mahsuri dian purnama , 

      Hajat besar di dalam hati , 

Ingin terkenal seantero dunia.

  2)   Bersiap-siap ke Pulau Rebak,

Sampan dipandu suami isteri ,

    Saya tahu orang pun sibuk , 

Saja berpantun menghibur hati .

3)       Dataran Helang megah berdiri , 

Beras terbakar Padang Matsirat , 

       Dalam gembira Rizzhanis bercuti , 

Masih tak lupa keluarga dan sahabat.

  4)       Anak beruk duduk bersanding , 

Cari makan di hutan Datai , 

       Tujuh teluk sudah dibanding , 

Mana kan sama Pulau Langkawi . 



 

Nak pantun lagi??? Sudahhhh next time plak . Hehe 

 Dah nampak berbalam biru , itu adalah tanah semenanjung . Kami dah dekat nak sampai ..  yeayyyyy 

Kami sampai di Kuala Perlis dalam pukul 1.30pm .suami terus pergi solat Jumaat di Masjid terapung Kuala Perlis . 

Selepas solat kami singgah ke kedai serbaaneka jap borong apa yang patut . Harga barang-barang di sini sangat murah berbanding di KL . Penyapu baru RM2 . Mana nak dapat di KL? Selipar pun RM2 . Di KL mahal macam bedil. Selepas barang penuh kereta kami pun pergi makan tengahari . Pekena laksa puas-puas sebelum balik . 

Kami balik ikut jalan tepi laut ( nama jalan saya sudah lupa ) .

 Kami singgah sekejap di tepi jalan membeli kupang dan kepah . Pantang tengok makanan laut semuanya nak beli . Hihi

Kami masuk di tol Sungai Petani , hujan selebat-lebatnya sepanjang perjalanan . Kami singgah sekejap di Juru dan RNR Sg Perak . 

Sampai rumah hampir 12 malam .  Fuhhhhh penatnya , ummmp   walaupun tak drive tapi penat semacam . Hehe  

Posted in ~ Pantai Teluk Datai Langkawi

Pantai Teluk Datai , Langkawi 

Terkenal sebagai pantai yang tercantik di Langkawi . Terletak di utara Pulau Langkawi berhampiran Pantai Pasir Tengkorak. Ia adalah pantai yang kecil tetapi cukup menarik kerana terdapat batu-batu besar di ke dua-dua hujungnya dan pantai berpasir halus yang landai terus ke permukaan laut yang jernih membiru .  Bestnyer manja-manjakan diri kat sini kannnnnn .. 

Terdapat 3 buah hotel ternama di sini iaitu ; 

1. Hotel The Datai  – 5 star hotel 

Price RM1800 per night  ke atas 

2. Hotel The Andaman – 5 star hotel 

Price from RM866 per night 

3) Villa Hutan Datai (5 star hotel)

Price from RM809 per night 

Satu hari bermalam di satu hotel . 3 hotel , 3 malam ler .. wowww great experience kannnnn 😆😆😆

Posted in ~ Percutian di PD

Percutian di Port Dickson 

Tak ingat dah tarikh bila ni but sajeeee nak cerita semula kat anak-anak .. hihi 

Masa ni kami ajak bibik sekali bagi dia rasa happy jalan-jalan , asyik terperap kat rumah aje setiap hari . Bibik kami ni baik tak sibuk nak jalan-jalan hujung minggu . Setahun sekali aje balik kampung dia.  Kali ni kami menginap di Corus Paradise jugak .. bukan apa kat sini senang dapat bilik , kalau kat tempat lain tu asyik penuh aje . Kami plak jenis yang berkonsepkan redah bukannya nak book dulu pun .. hehe 

Kami sampai hotel dah petang , biasalah tuuuu tak pernahnya sampai awal .. huhu 

 Sampai je tu terus pergi ke kolam renang . Tak sabar lagi dah Zharif , Faiz dan Hanis nak berendam . Berenang tak pandai sangat . Kihkihkih 

Yeayyyy  semua dah masuk ke dalam air …

Seronok berendam … haha 

Asyik mintak mak  snap photo jer , bila pula mak nak berendam ni?  Huhu maghrib sudaaaaa 

Jom naik semuaaaaa !!! 

I need to post this photo sebab i suka backgroundnya.. senja di PD 

Mereka dengan bibik 

Kami pergi dinner di bandar PD as usual . Order seafood package . Dia ada menawarkan beberapa package , lebih menjimatkan sebab kami tak makan banyak sangat pun .   Selepas makan terus pulang ke apartment di Corus Paradise. 

Nak tidur tak dapat nak tidur asyik terjaga aje . Selalu tak macam ni . Keras betul bilik ni . Sorry i terlupa dah no bilik .  Penatnya rasa sebab tak dapat tidur .  Nasib ler .. len kali tobat tak sewa dah bilik ni . Huhu 

Next day sebelum check out posing dulu kat balcony .hehe 

Kami selalunya check out awal sebab malas nak datang lagi ke bilik selepas sarapan di luar.  

Byeeeeee