Posted in ✈ HOLIDAYS ABROAD, ~ Bercuti di Switzerland

PENGALAMAN BERCUTI DI SWITZERLAND

Switzerland adalah sebuah negara yang sangat damai dan cantik hingga mendapat jolokan ‘heaven on Earth’. Sangat indah dan mengkagumkan hingga tak tergambar dek kata-kata.
Negara ini unik kerana mempunyai 4 bahasa rasmi, bahasa Jerman, bahasa  Perancis , bahasa Itali dan bahasa Roman.
Biasanya kawasan yg bersempadan dengan negara berkenaan akan menggunakan bahasa negara tersebut. Misalnya Geneva bersempadan dgn Perancis akan menggunakan bahasa Perancis dan Zurich bersempadan dgn Jerman menggunakan bahasa Jerman. Penggunaan bahasa ni termasuklah percakapan dan papan tanda . Walaubagaimanapun kebanyakan mereka boleh berbahasa Inggeris.

image

image

We transit here .. Dubai International Airport

Zurich

image

Mamam time!

image

With the team 😍
#dinner in Zurich Switzerland

image

Zurich adalah bandar yg mendpt jolokan ‘the most liveable city’ . Walaupun Zurich adalah bandar yg terbesar di Switzerland tapi penduduknya tak ramai berbanding KL. Bandar lama Zurich yg berusia lebih 2000 tahun . Di negara2 Eropah melawat Old Town adalah perkara yg mesti masuk dlm list.
Utk yg kaki shopping boleh ke Bahnhofstrasse , di sini ada bermacam2 benda menarik .Lokasinya cuma di sebelah train station saja. Tempat-temat menarik yg lain korang boleh pergi kat Zurich ni seperti Limmat River , Zurichhorn , Knabenschiessen, Augustinergasse, Bruno Weber Park dan Parkanlage Zuerihorn.

Blackforest

image

Kami juga dibawa ke Blackforest, Germany .. border dgn Switzerland . Di sini dingin dan windy . Pemandangan kat sini mmg priceless. Alkisah dinamakan Blackforest kerana pokok2 pain di sini tumbuh sangat rapat antara satu sama lain hingga menyebabkan sinaran matahari tak dpt menembusi celahan daun so hutan tu gelap aje .

image

Jalan-jalan .. view😍😍😍😍😍

image

image

Tunggu makanan … 😉

image

We are champion! Feeling happy !

image

image

Shopping ler apa yg patut di sini .. cari souvenir spt fridge magnet , key chain dan yg sewaktu dgnnya.

image

Me n my sahabat Kak Lela went to Titisee Lake Germany .
Lake Titisee is one of the most famous places for tourists in Blackforest.

image

Lake Titisee ni sangatlah indah sekali bukan dgn bangunannya tapi dgn nature nya . Famous dgn tasiknya n Blackforest. Boleh menenangkan fikiran dari segala yg menyerabutkan .
Basically dekat Titsee ni banyak Hotel dan Guesthouse . Tempat ni mmg tempat utk org bercuti. Banyak aktiviti di sini.

image

Sepanjang perjalanan ke Lake Titisee sangatlah indah sekali n seram pun ada sbb bas lalu kat tebing2 curam . Gunung yg paling tinggi pun rasanya dekat kaw ni . 😍😍😍

image

Shopping Cuckoo clock plak .. 😉 Di sinilah tempat pembuatan Cuckoo clock . Kalau dtg ke Titsee tapi tak beli Cuckoo clock samalah spt x dtg .. hihi .. gurau aje .

image

image

Me with Kak Lela n Norlida at Rhine Falls , Switzerland. The Rhine Falls is the largest waterfall in Europe.

Luzern

image

Me and hubby in Luzern , Switzerland . Jalan-jalan kat sini plak .. 😆

image

Home in a few days .. kami menginap di Crowne hotel

image

My view … 😍😍😍😍😍

image

My view .. the lion monument in #lucern

image

I love this city ! Lake Lucern!

image

Interlaken

image

Perjalanan kali ni sangat menarik kerana pemandangannya sangatlah indah dan segar terutama di Interlaken . Memang menakjubkan hingga sukar digambarkan dgn kata2. Agaknya sebab inilah keretapi ini dinamakan Panoramic Train .
Kira2 2 jam perjalanan dari Lucern akhirnya kami sampai di Interlaken… dan bertukar keretapi utk ke Lauterbrunnen.

image

Tiba di Wengen dgn train hijau kuning. Perjalanan diteruskan ke Mount Mannlichen .

image

Nama tempat ni Wengen . Lepak sini sementara tunggu cable car ke Mt Mannlichen . Beautiful place ! 😍😍😍

image

Bestnyer udara di sini ! Sejukkkk Ni baru separuh jalan .. lepas ni baru ke Mt Mannlichen :mrgreen:

image

What a beautiful place .. Swiss Alps

image

Dari Wengen ni kami naik pula kereta cable or gondola utk ke puncak Mt mannlichen .

image

Dalam cable car . Nice view !!

image

What a nice view .. dari wengen kami ke puncak .. sungguh indah alam ciptaan tuhan . 😍😍😍😍😍

Mount Mannlichen

image

MountMannlichen !

image

MountMannlichen

image

Saljiiii.. 😍😍😍😍😍

image

image

Cable car .. nak pengsan rasa naik ni .. kat mana2 pun sama saja . huhuu
Mmg x suka naik cable car, ermmm.. bkn takut tapi pening !
Mt Mannlichen , Swiss Alps

image

image

Lunch at Mt Mannlichen . Tengok roti atas meja tu .. keras kong ! Haha

image

image

With the team !

image

Turun dari Mannlichen kami berjalan2 pula di sekitar Lauterbrunnen . Tempat ni memang menarik dan indah . Ada pekan kecil dan hotel yg disusun cantik di celahan gunung .

image

My view .. rumah2 di celah gunung . Dalam perjalanan turun ke Lucerne semula .

Geneva

image

Grass watch in Geneva , Switzerland . #grasswatch
Ingat jam ingat Geneva .. haha
Selain dari terkenal dengan Lake Geneva , di sini juga terkenal dengan bank. Dengar citer ramai hartawan2 Malaysia simpan duit kat sini … Maklumler Geneva ni adalah antara pusat kewangan terpenting dunia . Hehe
Geneva ialah sebuah bandar yg agak besar yg dihuni oleh penduduk , salah sebuah pintu masuk ke Switzerland selain dari Zurich dan Basel cuma kedudukannya sangat jauh dari Zurich.

image

image

Kedai jam mewah dari jenama Philip Patek, Tag Hauer , Tissot , Rolex dan macam2 lagi mmg boleh nampak di merata2 . Price murah sebab Swiss made kann.

image

Bergambar puas2 di sini .. Geneva best !!

image

Geneva Lake 😍😍😍😍😍
Tarikan utama di sini adalah air pancut tu . Geneva terkenal dgn tempat persidangannya . Ringkasnya Switzerland amat menarik untuk dikunjungi.

image

Kat tingkap2 dia org dihiasi dengan pokok2 berbunga yg berwarna merah . So sweet ! 😍😍😘😘

image

Ronda2 sambil cari sesuatu .. hehe 😅 Geneva

image

Crowne Plaza Hotel …home in a few days in Geneva . 😍

image

Geneva dikenali sebagai ‘city of peace ‘ memang sangat tenang dan damai. Kutu2 lepak tiada di sini.

image

Group photo di hadapan International Federation of Red Cross n Crescent building . Me .. tudung pink . At 17 Avenue Geneva Switzerland

image

Jalan- jalan di Pasar pagi Geneva .
Buah2an segar untuk diborong 😆

image

Cari makanan .. Kat tangan tu sabun mandi .. hihi

image

Mamam time with my frens kak Lela n Norlida .

image

Kami ke Gruyères utk gala dinner . Gruyères is the most beautiful village in western Switzerland.

image

I love Gruyères ! Beautiful ! Terletak di kaki pre -Alps .Its a small town . Sgt terkenal dgn cheese .

image

image

Gala dinner in Gruyères , Lausanne Switzerland.

image

Really enjoy the dinner ! 😍😍😍 #gruyères

image

Rose Garden in Geneva Switzerland. 😍😍😍
Rose Garden is located on the south side of Lake Geneva.

image

Banyak gila tempat-tempat best kat Switzerland ni .
Switzerland , i’m in love !!