Posted in ✈ HOLIDAYS ABROAD, ~ Bercuti di Madrid , Spain

Bercuti di Madrid , Spain 

Sudah lama tak menulis tentang percutian ke luar negara.  Kebetulan sekarang ada kelapangan sedikit , bolehler menulis tentang Pengalaman  Percutian ke Madrid suatu masa dahulu. Heeeeee best sangat ! 

Kebanyakan percutian saya adalah kali pertama kerana saya tak suka repeat bercuti di tempat yang sama beberapa kali kecuali kalau ada permintaan dari hubby .  

Kebanyakan masa saya travel ke Europe adalah pada musim autumn so tak ler terlampau sejuk dan tak ler panas , sedang-sedang aje .  Kami travel ke Madrid menaiki pesawat Emirates dan transit di Dubai.   Berbelas-belas jam travel nak sampai ke Madrid ini .. tidur bangun tidur bangun pun tak sampai-sampai lagi .. hehe  

Dubai

Akhirnya kami tiba di Madrid Airport dengan selamatnya . 

Madrid Airport 

Banyak tempat yang saya pergi tapi dah tak berapa ingat sangat ..  pic di bawah adalah semasa saya singgah di salah satu tempat kalau di Malaysia di panggil rnr atau tempat rehat. 

Di antara tempat terkenal yang saya lawati ialah Plaza Mayor , tak lengkap ke Madrid jika tidak mengunjungi Plaza Mayor.  Di sini bangunannya 4 tingkat , disebelah bawah adalah kedai dan tingkat 2,3 dan 4 adalah rumah dan hotel .  Kebanyakan event diadakan di sini .  Sebagai pengunjung saya ke sini rehat-rehat sambil amik gambar . 

Plaza Mayor 

Ke dua yang paling hampir dengan Plaza Mayor iaitu Puerta Del Sol . Di sini terdapat monument the Bear and the strawberry tree. Di sini merupakan tempat orang-orang tempatan dan pelancong santai sambil makan-makan di restoran. 

Selain Plaza Mayor dan Puerta Del Sol , saya juga ke Buen Retiro Park yang merupakan taman paling indah dan paling terkenal di Madrid dengan keluasan lebihkurang 130 hektar . Di sini berbagai aktiviti dilakukan seperti pameran buku , naik kuda keliling taman dan banyak lagi. 

Buen Retiro Park 

Group photo di hadapan kolam yang luas di Retiro Park . 

Tidak jauh dari Retiro Park terletaknya Museum Del Prado iaitu Muzium Seni Kebangsaan Utama Sepanyol . Ia dibina pada tahun 1819 untuk menyimpan pelbagai lukisan dan ukiran. Kini muzium ini merupakan salah satu muzium yang mempunyai koleksi seni Eropah yang terbaik di dunia. Muzium ini dibuka dari hari Isnin hingga Sabtu bermula dari pukul 10 pagi hingga 8 malam. Pada hari cuti beroperasi dari pukul 10 pagi hingga 7 petang. Yuran kemasukan setiap orang ialah lebihkurang  €15 . 

Museo Del Prado 

Tentang penginapan pula , kami menginap di sini 👇  sowyyy dah lupa nama hotel ini .  Besar juga biliknya . 

Ini pula adalah restoran di mana kami sarapan pagi . 

Di Madrid ni saya ada satu pengalaman di mana saya bersama Kak Lela jalan sendiri menaiki train Metro… mula-mula takut juga hehe.. tapi sebenarnya kat Madrid ni senang aje kerana kebanyakan tempat berdekatan dengan metro subway , sekali bayar aje 1.50 euro untuk seorang  pastu boleh pusing aje mana-mana pun tak pe ..  saja jalan-jalan konon nak shopping di Gran Via . Kami menaiki Metro dari hotel dan turun di stesen apa dah lupa nama tapi betul-betul berhampiran dengan Zara outlet sebab tujuan nak beli pakaian . Gran  Via adalah antara jalan yang paling sibuk di Madrid kerana di sini terletaknya butik-butik pakaian seperti Zara , H&M , Mango, Blanco , Bershka dan lain-lain . Gran Via adalah tempat shopping yang popular di Madrid. So apa yang kami berjaya shopping?  Kami dapat beli seluar, baju dan bracelet sorang satu …  kihkih puashati jugakla…. dan yang penting tak sesat ! Kira pandai jugakla kami berdua jalan kat sini .. cewah siapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri 😜😅

Kalau nak beli handbag  pula boleh ke Jln Calle Serrano dan naik metro turun di Stesen Serrano tak jauh dari Gran Via . Di sana ada banyak butik , Prada , LV , Gucci dan sebagainya . 

Me and Kak Lela 

Kami ke Restoran Sobrino De Botin untuk makan tengahari iaitu salah satu restoran yang tertua di dunia . Restoran ini bukan sekadar tempat makan sahaja , di dalamnya ada koleksi seperti muzium . So orang ramai datang ke sini kerana untuk melihat koleksinya juga . 

Berjalan berdua bersama hubby sudah semestinya..  cuci mata di Madrid ni ..   hehe

Just pass by and snap photo kat sini .. 

Tempat wajib yang mesti kami berdua kunjungi iaitu Hard Rock Cafe Madrid . Dapat ler dua helai sorang baju Hard Rock cukuplah .  Tak boleh lambat , kalau tak habis semua size baju akibat diserang oleh group kami yang datang beratus-ratus orang ni . Semuanya nak shopping baju Hard Rock .. huhu 

Jika ke Madrid, satu lagi jangan lupa pergi ke Flea Market ataupun Pasar Terbuka yang dinamakan El Rastro yang telah berusia ratusan tahun. Pasar ini dibuka hanya pada Hari Ahad dari jam 9 pagi hingga 2 petang . Pasar ini sangat besar dan terletak di lorong-lorong bangunan dan berbukit pula. Terdapat lebih 3500 gerai di sini . Pelbagai barangan ada dijual di sini terutamanya seperti barangan antik kraftangan , pakaian  dan harganya memang murah dan boleh ditawar. Banyak juga gerai menjual binatang di sini seperti burung dan sebagainya . 

Anda pernah dengar Flamenco Dance ? Di Spain ini sangat terkenal dengan Flamenco Dance iaitu tarian lincah berirama. Tarian khas Sepanyol ini termasuk hentakan kaki dan tepukan tangan yang berirama. Diiringi oleh alunan muzik  gitar dan percussion khas . Mereka menari by group dan biasanya memakai costume formal . Kami pergi makan malam sebenarnya dan di restoran itu mereka menghiburkan kami semua dengan tarian ini . 

Dah macam kembar lak dua orang ni dan baju mereka lebihkurang baju penari kat atas tu … haha 

Selepas makan , kami jalan-jalan dan amik gambar di luar. 

Gambar beramai-ramai bersama team dari coach A 

Dan yang last kami ke Segovia ,salah satu tempat yang best di Spain . Apa yang ada di Al Cazar Segovia ? Let’s check it out ! 

Boleh tahan jugakla kami menapak ke atas bukit nak masuk ke dalam castle ni . Kedudukannya yang tinggi terletak di atas bukit dan dikelilingi oleh sungai  . Dahulukala adalah seperti sebuah kubu . Disebabkan ianya tersangat cantik so kami gagahi juga naik ke atas . Ramai juga yang kantoi dan tak sanggup kerana sakit kaki dan yang sewaktu dengannya 😆  

Sangat cantik kan castle ni , tu la kalau dah sampai di sini tapi tak masuk sangat rugi.. 

Perjalanan dari Madrid ke Segovia mengambil masa hampir 2 jam. Kami berpindah hotel dan bermalam di hotel ini (lupa nama lagi ) huhu 

Di bawah ni adalah pic gala dinner kami . Rasanya gala dinner di Spain ini best dari yang lain kerana dengan kehadiran duta Malaysia di sana ke majlis kami menjadikan majlis luar biasa meriah .  Tentang makanan kami tiada masalah , memang mereka mengasingkan muslim table untuk kami.  Nak sedap lagi , kalau ke mana-mana kami tidak pernah ketinggalan bawa bekal serunding , sambal ikan bilis kering atau Brahim bersama kami ..  ini namanya tekak Asean .. hihi 

Kak Zie yang berbaju merah dan bertudung putih , di belakang Kak Zie itu lah duta kita di Madrid . 


Lagi satu nak cerita tentang kami pergi melawat satu lagi castle ni namanya Al Hambra .  Ianya terletak di Granada. Merupakan sebuah istana yang besar dan juga sebuah kubu. Alhambra bukanlah hanya satu bangunan tetapi ia seperti kompleks yang sangat luas . Kalau ke sini kena pakai kasut yang selesa kerana di sini banyak berjalan kaki. 

Cuaca pada masa ini boleh tahan sejuk jugak . Jangan main-main 5 Celcius tu babe .. sejuk ketaq !  Ini masih Autumn belum masuk winter lagi .  

Ok dah habis kisah Zie jalan-jalan di Spain . In syaa allah next time kita cerita len plak may be Bandung or Europe country lagi .  🙂

Advertisements