Posted in ✈ HOLIDAYS ABROAD, ~ Bercuti di Madrid , Spain

Bercuti di Madrid , Spain 

Sudah lama tak menulis tentang percutian ke luar negara.  Kebetulan sekarang ada kelapangan sedikit , bolehler menulis tentang Pengalaman  Percutian ke Madrid suatu masa dahulu. Heeeeee best sangat ! 

Kebanyakan percutian saya adalah kali pertama kerana saya tak suka repeat bercuti di tempat yang sama beberapa kali kecuali kalau ada permintaan dari hubby .  

Kebanyakan masa saya travel ke Europe adalah pada musim autumn so tak ler terlampau sejuk dan tak ler panas , sedang-sedang aje .  Kami travel ke Madrid menaiki pesawat Emirates dan transit di Dubai.   Berbelas-belas jam travel nak sampai ke Madrid ini .. tidur bangun tidur bangun pun tak sampai-sampai lagi .. hehe  

Dubai

Akhirnya kami tiba di Madrid Airport dengan selamatnya . 

Madrid Airport 

Banyak tempat yang saya pergi tapi dah tak berapa ingat sangat ..  pic di bawah adalah semasa saya singgah di salah satu tempat kalau di Malaysia di panggil rnr atau tempat rehat. 

Di antara tempat terkenal yang saya lawati ialah Plaza Mayor , tak lengkap ke Madrid jika tidak mengunjungi Plaza Mayor.  Di sini bangunannya 4 tingkat , disebelah bawah adalah kedai dan tingkat 2,3 dan 4 adalah rumah dan hotel .  Kebanyakan event diadakan di sini .  Sebagai pengunjung saya ke sini rehat-rehat sambil amik gambar . 

Plaza Mayor 

Ke dua yang paling hampir dengan Plaza Mayor iaitu Puerta Del Sol . Di sini terdapat monument the Bear and the strawberry tree. Di sini merupakan tempat orang-orang tempatan dan pelancong santai sambil makan-makan di restoran. 

Selain Plaza Mayor dan Puerta Del Sol , saya juga ke Buen Retiro Park yang merupakan taman paling indah dan paling terkenal di Madrid dengan keluasan lebihkurang 130 hektar . Di sini berbagai aktiviti dilakukan seperti pameran buku , naik kuda keliling taman dan banyak lagi. 

Buen Retiro Park 

Group photo di hadapan kolam yang luas di Retiro Park . 

Tidak jauh dari Retiro Park terletaknya Museum Del Prado iaitu Muzium Seni Kebangsaan Utama Sepanyol . Ia dibina pada tahun 1819 untuk menyimpan pelbagai lukisan dan ukiran. Kini muzium ini merupakan salah satu muzium yang mempunyai koleksi seni Eropah yang terbaik di dunia. Muzium ini dibuka dari hari Isnin hingga Sabtu bermula dari pukul 10 pagi hingga 8 malam. Pada hari cuti beroperasi dari pukul 10 pagi hingga 7 petang. Yuran kemasukan setiap orang ialah lebihkurang  €15 . 

Museo Del Prado 

Tentang penginapan pula , kami menginap di sini 👇  sowyyy dah lupa nama hotel ini .  Besar juga biliknya . 

Ini pula adalah restoran di mana kami sarapan pagi . 

Di Madrid ni saya ada satu pengalaman di mana saya bersama Kak Lela jalan sendiri menaiki train Metro… mula-mula takut juga hehe.. tapi sebenarnya kat Madrid ni senang aje kerana kebanyakan tempat berdekatan dengan metro subway , sekali bayar aje 1.50 euro untuk seorang  pastu boleh pusing aje mana-mana pun tak pe ..  saja jalan-jalan konon nak shopping di Gran Via . Kami menaiki Metro dari hotel dan turun di stesen apa dah lupa nama tapi betul-betul berhampiran dengan Zara outlet sebab tujuan nak beli pakaian . Gran  Via adalah antara jalan yang paling sibuk di Madrid kerana di sini terletaknya butik-butik pakaian seperti Zara , H&M , Mango, Blanco , Bershka dan lain-lain . Gran Via adalah tempat shopping yang popular di Madrid. So apa yang kami berjaya shopping?  Kami dapat beli seluar, baju dan bracelet sorang satu …  kihkih puashati jugakla…. dan yang penting tak sesat ! Kira pandai jugakla kami berdua jalan kat sini .. cewah siapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri 😜😅

Kalau nak beli handbag  pula boleh ke Jln Calle Serrano dan naik metro turun di Stesen Serrano tak jauh dari Gran Via . Di sana ada banyak butik , Prada , LV , Gucci dan sebagainya . 

Me and Kak Lela 

Kami ke Restoran Sobrino De Botin untuk makan tengahari iaitu salah satu restoran yang tertua di dunia . Restoran ini bukan sekadar tempat makan sahaja , di dalamnya ada koleksi seperti muzium . So orang ramai datang ke sini kerana untuk melihat koleksinya juga . 

Berjalan berdua bersama hubby sudah semestinya..  cuci mata di Madrid ni ..   hehe

Just pass by and snap photo kat sini .. 

Tempat wajib yang mesti kami berdua kunjungi iaitu Hard Rock Cafe Madrid . Dapat ler dua helai sorang baju Hard Rock cukuplah .  Tak boleh lambat , kalau tak habis semua size baju akibat diserang oleh group kami yang datang beratus-ratus orang ni . Semuanya nak shopping baju Hard Rock .. huhu 

Jika ke Madrid, satu lagi jangan lupa pergi ke Flea Market ataupun Pasar Terbuka yang dinamakan El Rastro yang telah berusia ratusan tahun. Pasar ini dibuka hanya pada Hari Ahad dari jam 9 pagi hingga 2 petang . Pasar ini sangat besar dan terletak di lorong-lorong bangunan dan berbukit pula. Terdapat lebih 3500 gerai di sini . Pelbagai barangan ada dijual di sini terutamanya seperti barangan antik kraftangan , pakaian  dan harganya memang murah dan boleh ditawar. Banyak juga gerai menjual binatang di sini seperti burung dan sebagainya . 

Anda pernah dengar Flamenco Dance ? Di Spain ini sangat terkenal dengan Flamenco Dance iaitu tarian lincah berirama. Tarian khas Sepanyol ini termasuk hentakan kaki dan tepukan tangan yang berirama. Diiringi oleh alunan muzik  gitar dan percussion khas . Mereka menari by group dan biasanya memakai costume formal . Kami pergi makan malam sebenarnya dan di restoran itu mereka menghiburkan kami semua dengan tarian ini . 

Dah macam kembar lak dua orang ni dan baju mereka lebihkurang baju penari kat atas tu … haha 

Selepas makan , kami jalan-jalan dan amik gambar di luar. 

Gambar beramai-ramai bersama team dari coach A 

Dan yang last kami ke Segovia ,salah satu tempat yang best di Spain . Apa yang ada di Al Cazar Segovia ? Let’s check it out ! 

Boleh tahan jugakla kami menapak ke atas bukit nak masuk ke dalam castle ni . Kedudukannya yang tinggi terletak di atas bukit dan dikelilingi oleh sungai  . Dahulukala adalah seperti sebuah kubu . Disebabkan ianya tersangat cantik so kami gagahi juga naik ke atas . Ramai juga yang kantoi dan tak sanggup kerana sakit kaki dan yang sewaktu dengannya 😆  

Sangat cantik kan castle ni , tu la kalau dah sampai di sini tapi tak masuk sangat rugi.. 

Perjalanan dari Madrid ke Segovia mengambil masa hampir 2 jam. Kami berpindah hotel dan bermalam di hotel ini (lupa nama lagi ) huhu 

Di bawah ni adalah pic gala dinner kami . Rasanya gala dinner di Spain ini best dari yang lain kerana dengan kehadiran duta Malaysia di sana ke majlis kami menjadikan majlis luar biasa meriah .  Tentang makanan kami tiada masalah , memang mereka mengasingkan muslim table untuk kami.  Nak sedap lagi , kalau ke mana-mana kami tidak pernah ketinggalan bawa bekal serunding , sambal ikan bilis kering atau Brahim bersama kami ..  ini namanya tekak Asean .. hihi 

Kak Zie yang berbaju merah dan bertudung putih , di belakang Kak Zie itu lah duta kita di Madrid . 


Lagi satu nak cerita tentang kami pergi melawat satu lagi castle ni namanya Al Hambra .  Ianya terletak di Granada. Merupakan sebuah istana yang besar dan juga sebuah kubu. Alhambra bukanlah hanya satu bangunan tetapi ia seperti kompleks yang sangat luas . Kalau ke sini kena pakai kasut yang selesa kerana di sini banyak berjalan kaki. 

Cuaca pada masa ini boleh tahan sejuk jugak . Jangan main-main 5 Celcius tu babe .. sejuk ketaq !  Ini masih Autumn belum masuk winter lagi .  

Ok dah habis kisah Zie jalan-jalan di Spain . In syaa allah next time kita cerita len plak may be Bandung or Europe country lagi .  🙂

Posted in ✈ HOLIDAYS ABROAD, ~ Bercuti di Norway

 Bercuti di Norway 

Bercuti di Norway ni masih di dalam wish list ku ! In syaa Allah mungkin akan tercapai satu hari nanti . Mari kita berangan-angan dahulu … kihkih 

jom lihat peta negara Norway 

Lapangan terbang untuk kita mendarat di sana ialah Lapangan terbang Oslo .

 Di antara tempat-tempat menarik yang saya ingin lawati di sana ialah ; 

1) Tromso 

Dari Oslo kita hendakkah menaiki kapalterbang yang lain untuk ke sana kerana Tromso terletak jauh ke utara Norway manakala Oslo pula terletak di selatan .  Lihat peta di atas jaraknya mak aiiiii jauhnyaaaa …. tapi tempatnya sangat cantik !  Terletak lebihkurang 350km dari garisan utara artik. Tromso merupakan antara bandar yang termasuk dalam Arctic Circle dan yang paling ramai penduduknya iaitu sekitar 50,000 orang . Merupakan bandar terbesar di utara Norway .  Tujuan ramai orang datang ke sini ialah untuk melihat sendiri keajaiban cahaya utara atau dikenali dengan nama Aurora Borealis . Tromso adalah salah satu tempat terbaik di dunia untuk anda melihat Northern Lights .Fenomena ini hanya dapat dilihat di negara-negara yang berada di dalam lingkungan bulatan artik , antara bulan Oktober hingga Mac setiap tahun. 

Sumber foto dari google 

Cahaya Aurora Borealis yang  sangat indah dan mengasyikkan 
Bandar Tromso 

Photos are from google 

2) Bergen 

Bergen adalah bandar ke dua terbesar di Norway. Dikenali sebagai destinasi pelancongan yang penuh dengan restoran tepi laut yang sedap. 

Bergen terletak di kawasan barat Norway yang mempunyai fjord dan glacier yang indah termasuklah Hardangerfjord dan Sognefjord. Bergen merupakan salah satu bandar yang paling indah di Eropah . Bandar Bergen merupakan salah satu warisan dunia UNESCO. 

3) Pulpit Rock , Preikestolen 

Di Pulpit Rock kita dapat melihat seluruh pemandangan dari tebing fjord Norway . Tapi jangan sampai terjatuh kerana  di tebing tiada pagar . Jarak perjalanan menuju Pulpit Rock mengambil masa 2 jam dari Stavanger . 

Photo from google 

Photo from google 

Photo from google 

4) Oslo 

Oslo ialah sebuah bandar moden yang terkenal dengan suasana tenang dan aman. Oslo merupakan bandar terbesar dan ibu negara Norway .  Antara tempat menarik di Oslo ialah : 

Holmenkollen 

Tempat luncur ais atau ski yang sangat terkenal di sini .

Vigeland Park 

Di sini banyak terdapatstatue manusia . Menurut sejarah taman awam ini dibina oleh Gustav Vigeland dan ia mempunyai lebih dari 200 statue yang diperbuat dari gangsa , granite dan besi logam. Vigeland Park dikenali sebagai the world’s largest sculpture Park made by a single artist.

Karl Johans Gate 

Di sini banyak terdapat kedai-kedai baju , souvenir dan sebagainya . Harga souvenir seperti fridge magnet dalam 30NOK ke atas. Kat Norway terkenal dengan patung troll atau viking  jadi bolehler beli di sini .
Aker brygge District

Dipenuhi oleh restoran , butik dan cafe . Boleh jalan-jalan di sini dan enjoy the ambiences.
Flogner Park 

Oslo’s largest Park where people come to enjoy nice weather , have picnics after work and relax in the natural surroundings. 
Norway adalah salah satu daripada negara Scandinavian yang tidak memakai duit Euro sebagai matawang , di sini mereka pakai Norway Kron (NOK ). Norway terkenal dengan pemandangan yang cantik , selain itu juga Norway termasuk dalam senarai negara paling selamat untuk pelancong dan merupakan salah satu bandar yang termoden di dunia. 

Posted in GET TO INFORMED, ~ Akaun Simpanan 3 Generasi

Akaun Simpanan 3 generasi (Solusi lengkap untuk setiap detik indah)

Demi mencari penyelesaian perlindungan kewangan terbaik ,kami menampilkan pelan paling ideal untuk anda dan keluarga. Pelan perlindungan jangka panjang ini melihat keperluan yang melangkaui masa sekarang dan ia mempunyai perlindungan lengkap yang sesuai untuk anda dan keluarga pada setiap peringkat kehidupan . 

Dengan akaun 3 generasi ini anda boleh mendapatkan perlindungan bagi 3 generasi ahli keluarga bergantung kepada keperluan perlindungan individu . Akaun ini melindungi terhadap kematian , Hilang Upaya Menyeluruh dan Kekal atau Ketidakupayaan Masa Tua sehingga berumur 100 tahun. 

CIRI-CIRI UTAMA 
1. Perlindungan boleh diperluaskan untuk keluarga anda 
Lindungi keluarga terdekat anda dengan memperluaskan pelan anda untuk melindungi 3 generasi. Di bawah pelan ini , anda boleh membayar premium untuk mendapatkan perlindungan bagi diri anda , suami atau isteri , anak-anak dan ibu bapa dalam satu polisi.

2. Pelbagai pilihan untuk menepati keperluan anda

Pelan ini menyediakan pelbagai rider , perubatan , penyakit kritikal , pendapatan akibat hilang upaya , kemalangan dan pengecualian premium untuk memenuhi keperluan perlindungan anda dan yang tersayang. 
3) Potensi menjana perolehan kewangan 

Optimumkan potensi perolehan anda melalui dana islamik yang berisiko  rendah dan stabil. Dengan cara ini ia dapat memberikan ketenangan minda kerana anda tahu pelaburan anda dijaga dengan baik tanps memerlukan pemerhatian tambahan. 

4) Bonus Terjamin 

Anda juga akan menerima Bonus Terjamin yang akan dikreditkan kepada anda sekali setiap tahun dari permulaan tahun polisi yang ke -7. 

Siapakah yang layak mendapatkan pelan ini ? 
Umur kemasukan ialah 30 hari  dan maksimum ialah 70 tahun . 

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan Puan Zie  whatsapp 019 262 9425 .Agen tidak akan dilayan. 


Posted in 🍲 HAPPY TUMMY HAPPY ME 💃💃💃, ~ Tempat Makan Di Sekinchan

Tempat makan di Sekinchan 

Kampung suami saya ialah di area Sg Burong dan Sg Besar  so kami selalu lah pulang ke sana menjenguk orang tua semasa orang tua masih ada dahulu , menjenguk adik beradik dan membeli ikan-ikan fresh di Sekinchan untuk kegunaan harian . Kami boleh dikatakan selalu juga makan tengahari di kedai kawan sekolah suami saya ini yang terletak di Sg Leman , Sekinchan . Nama kedainya ialah Faridah Mentarang . Orang-orang yang lalu lalang di Jalan Kuala Selangor-Teluk Intan mesti sudah tahu kannnn sebab ianya terletak di tepi jalan besar aje . Di sini menunya sangat terkenal dengan masakan mentarang . Kami selalu order Mentarang Celup Tepung , Sup Mentarang dan sebagainya . 

Menu kali ini kami order lain sedikit sebab suami nak mencuba masakan Belangkas masak pedas haha ..   so campur dengan Sup Ikan Haruan , Mentarang Celup Tepung , dan Sepahat tumis .  Berminyak mulut .. huhu 

Cubalah … memang sedap !!! 
Some pics to share ..

Belangkas masak pedas 

Mentarang Celup Tepung 

Sup Ikan Haruan 

Sepahat Masak Tumis 



Diharap dengan perkongsian saya ini dapat menambahkan rezeki buat pemilik kedai , in syaa allah . 

Posted in TEAM, ~ Sambut Birthday Perunding-Perunding

Sambut Birthday Perunding-perunding kami 

Acara menyambut birthday perunding-perunding kami ( Millionaire Partners) yang aktif kami buat mengikut bulan birthday mereka .  Acara kecil-kecilan saja tapi happy . Selalunya kami buat di ofis sahaja .Untuk bulan November 2016 sepatutnya ada 3 orang perunding tapi sorang aje Birthday Boy yang datang . Tapi kami still sambut selain dari Birthday Cake kami juga beli Nasi Arab Kambing dan Ayam .. perrrghhhhh  berminyak mulut .. yummyyyy!  Syukur alhamdulillah! 

Sambutan Harijadi ini juga merupakan salah satu reward yang dapat diberikan oleh agensi kepada agen-agen yang produktif semuga akan jadi lebih produktif lagi, in syaa Allah ! 

Some pics to share ..

Posted in GET TO INFORMED, ~ Simpanan Kasih Sayang Untuk Anak-Anak (Hibah)

Simpanan kasih Sayang Untuk anak-anak ( Hibah)  

Saya berada di dalam industri simpan menyimpan ni sudah hampir 2 dekad. Pejam celik pejam celik sekejap sungguh!!  Rasa sekejap sangat ! Bermacam-macam ragam manusia yang saya jumpa .  Ibu bapa yang pertama ni kata simpanan untuk anak tak penting , pandai-pandailah mereka mencari rezeki sendiri . Katanya bapak aku dulu pun tak buat simpanan untuk aku ..  macam tu pulak dah ! Hadoyaiiiii     ibu bapa yang ke dua pula sangat sensitif bila sebut tentang anak , terus nak buat simpanan . Haaaaa … yang ini bagusss ! Kalaulah saya selalu jumpa orang yang macam ni .. bestnyer !  

Ikutlah sikap ibu bapa yang ke dua  . Yang penting adalah kasih sayang terhadap keluarga  .. utamakan your immediate family dahulu .  Jangan berdendam dengan orang yang terdahulu dan jangan contohi apa yang tidak baik . Buatlah yang terbaik untuk keluarga anda. 

Kepada ibu bapa yang pertama yang kata  simpanan untuk anak tak penting tadi , ini saya nak cerita .. di bawah ini ialah cek pelanggan saya berjumlah RM200k yang menyimpan untuk anak-anak mereka setahun sekali . Simpanan ini hanya selama 6 tahun sahaja dan beliau telah menyimpan selama 4 tahun cuma berbakikan 2 tahun aje lagi .  Pelanggan saya ini nak katakan terlalu kaya pun tidak tetapi kategori berada mempunyai syarikat sendiri . Sebenarnya simpanan sebegini sesuai untuk semua golongan cuma kalau anda mampu RM10k sahaja anda simpan ler 10k tak payah ikut orang lain . Anak pelanggan saya ni sudah besar panjang dan tujuan dia menyimpan adalah sebagai hibah untuk anaknya .  Akan datang bila dia dah tiada di atas dunia ni , anak dia tidaklah bergaduh sebab bapanya sudah hibahkan untuknya . Hibahkan CASH lebih mudah untuk kecairan untuk kegunaan anak di masa hadapan berbanding dengan aset yang lain. Lagi satu mesti ingat kesemua aset anda yang ada sekarang ini tidak semestinya menjadi milik keluarga anda sepenuhnya  bila anda telah tiada nanti.

 
Cek RM200k di bawah ini ialah renewal atau jumlah yang pelanggan saya simpan setiap tahun . RM200 X 6 tahun = 1.2Mil (Jumlah simpanan selama 6 tahun) 

Kepada yang ada niat sebegini iaitu nak menyimpan dan hibahkan untuk anak-anak hubungilah saya segera di 019 2629425.   

Posted in COOL SCHOOL, ~ GRADUATION DAY

Faiz’s Graduation Day 

Faiz ambil ‘jubah Siswa’ nya pada 2 Disember iaitu sehari sebelum hari konvokesyen itupun pada sebelah petangnya .  Tergesa-gesalah saya bawa Faiz ke kedai gambar di Taman Midah (kedai apek kawan lama hehe) . Kalau nak amik gambar passport selalunya pergi kedai dia ler , dah biasa dan apek serta anaknya sangat baik dengan kami . Selepas seminggu baru gambarnya siap . Sementara tu saya juga mengambil kesempatan snap gambar dengan guna hp sendiri di studio apek tapi tidak begitu terang  .. hehe 

Selepas amik gambar Faiz , mak pulak nak bergambar .


Keesokan harinya iaitu pada 3 Disember  saya dan husband pergi ke Times Square dengan menaiki LRT sahaja . Parked kereta di ofis dan naik train , stesen LRT sebelah ofis aje .  Sampai je di Times Square terus ke ballroom . Perlukan pass ni to enter the ballroom . 

Sebenarnya kami terlewat sedikit beberapa minit . Acara memang sudah bermula . Ballroom pun dah dipenuhi orang so kami terpaksa duduk di seat belakang. 

Sayang sekali saya terlambat beberapa minit untuk menyaksikan Faiz menerima scroll Bachelor Of Hospitality Management ( Honours) dari The Crown Princess Of Pahang Tunku Hajjah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ( The Chancellor Of Berjaya University College of Hospitality UCH ) .  Walaubagaimanapun gambar tetap ada cuma saya sendiri tak dapat snap photo .. huhu 

UCH graduations was by departments, so it was a pretty short ceremony. Faiz’s department was first to graduate , sebab tu ler i tak sempat nak tengok dia di atas stage.  Just watching people shake hands for hours!  Can you imagine how bored we all were after that ?!  Had nap intervals and everything . There were also a students’ sharing session to shared their experiences. We finished about 12 something . 

Afterwards , we moved on to their reception part. They served Laksa Johor and a lot of food and good dessert though , which was nice.  

Selepas makan , kami terus bergambar di luar . 

Faiz with his lecturer 

Faiz with his friends .. 

Last but not least , sebelum meninggalkan ballroom amik gambar sekali lagi di sini . 

And the star of the day who we all cheered for …

With a Bachelor of Hospitality Management ( Hons) , congratulations Faiz ! 


Posted in ~ Kick-Off 2013 di Setia City Convention Centre

NEW YEAR KICK-OFF 2013 di Setia City Convention Centre 

Tahun 2013 ia diadakan di Setia City Convention Centre Klang.   Tema biru . Dapat T shirt PERCUMA biru. 

I and Dean seperti biasa tidak pernah ketinggalan menghadirkan diri . Penting untuk kami updates kan diri tentang pencapaian syarikat untuk tahun kewangan yang lepas dan apakah target baru syarikat untuk tahun kewangan yang baru pula juga tentang produk baru dan cabaran baru untuk perunding-perunding.