Posted in ~ Bercuti di Hawaii

Pengalaman Indah Zie ke Hawaii

`•.¸.¸¸.•*❤❤..ASSALAMUALAIKUM..❤❤*`•.¸.¸¸.•`

Salam 1 Malaysia y’all

Nah nak bagi gambar dulu sebelum meneruskan coretan ..

image

Masha Allah ! Indah sungguh ciptaanmu ya Allah .

Panjang tau entri ni .. kalau belum solat p solat dulu .
Lepas tu bawak kacang or jajan sekali .. hehehe

Inilah dia entri tentang percutian kami ke Pulau Oahu , Hawaii yang akan dikenang sampai bila-bila.
Percutian ini sangat istimewa dan ianya adalah trip PERCUMA . Cuma bawa duit utk shopping saja .

Jom kita lihat peta Pulau Oahu ini

image

Tak ramai di kalangan masyarakat kita M’sia yang ke Hawaii ni mungkin disebabkan tempatnya yang sangat jauh dan juga kosnya yang sangat mahal .
Saya merasa sangat-sangat bersyukur dapat menjejakkan kaki di bumi Hawaii ini dan dapat melihat sendiri keindahannya … pulau nya sungguh cantik tak dapat digambarkan dengan kata-kata.

Kami menaiki pesawat China Airlines dan transit di Taipei .

image

At Taipei International Airport

image

Lapar … makan di sini dulu
At Taipei International Airport

image

Bermalam di sini , just a small room .. at City Suites Hotel Taipei, about 5km from Taoyuan International Airport Taipei.

image

From Taoyuan Airport terus ke Narita Airport and transit kat sini plak for a few hrs .. jauhnya nak sampai ke Hawaii 😅😅

image

Jalan2 di Narita Airport .. cuci mata .. 😆

image

Akhirnya dah sampai di Honolulu Airport dengan selamatnya . Inilah bas pink yg membawa kami ronda2 .. cantik kan 😍😍😍

image

.. with my frens at Honolulu International Airport , Hawaii

image

Daya tarikan pelancongan Hawaii tak hanya pada pantai sahaja , di tempat ini berdiri sebuah istana kerajaan yang menjadi kediaman resmi Raja Kalakaua dan Ratu Liliuokalani yg juga merupakan kediaman resmi terakhir yg terletak Pusat Bandar Honolulu. Kami dibawa melawat ke Iolani Palace , Istana peninggalan kerajaan Hawaii.
Kami bergambar di hadapan Raja Kamehameha 1 statue .

image

Di hadapan Hawaii State Art Museum .. lebihkurang pukul 11.30am waktu tempatan . Lepas ni nak pergi makan .. hehe

image

Kami lunch di sini .. Buca Restaurant

image

Jelajah sampai ke dapur .. hehe
At Buca Restaurant

image

Yum yum ! Celup2 tepung juga .. hihi

image

Cont makan .. at Buca Restaurant 😍😍

image

Cantik dalam restoran ni ! 😍😍😍

image

Selepas makan seperti biasa la amik group photo ..😅😅😅

image

Jalan2 time .. wowww ni la time nak tengok pantai di Hawaii .. 😍😍😍

image

Cantiknya pantai di sini ..

image

#hanaumabay #Oahu

image

image

image

Skodeng haha .. seronoknya mereka mandi manda . Teruja sgt tengok tempat ni , sangat cantik . Kalau ke Hawaii mesti dtg tempat ni .. #hanaumabay

image

image

Pantai di Hawaii yg sangat cantik .. tempat tumpuan pelancong . #Oahu

image

#Waikikibeach #Hawaii 💙💚💛💜😍😍😍😍😍😍

image

Sangat indah alam ciptaan tuhan . Bestnyer kat sini ..

image

Group photo is a must for us . Apatah lagi di tempat yg sgt cantik spt ini .. Hawaii !!

image

My view masa i dlm perjalanan ke hotel .

image

Kami mengunjungi tempat bersejarah yg dinamakan Nu’uanu Pali Lookout . Dulunya di sini pernah terjadi perang antara dua suku. Sungguh indah melihat Hawaii dari ketinggian .

image

Segar dan nyaman di sini .. 😍😍😍 #Nuuanupalilookout

image

Nu’anu Pali Lookout . Keindahan Hawaii boleh dilihat dari pergunungan ini .. 😍😍😍

image

Menginap di sini .. hotel #hiltonhawaiianvillage

image

Puashati menginap di sini , biliknya luas dan sangat selesa. #hiltonhawaiianvillage

image

Aktiviti malam di hotel Hilton Hawaiian Village … berhibur dgn live band..

image

Malam jalan2 n lepak kat luar .. hehe #rayban

image

Depan hotel kami #hiltonhawaiianvillage bas #waikikitrolley

image

My view selepas subuh .. awal pagi dari balcony bilik saya .. very nice view! Kat ground flr banyak shop … i loikeeee #hiltonhawaiianvillage

image

Joging time .. ada masa plak gi joging .. hehe.. fresh! love the view so much ! #hiltonhawaiianvillage

image

Luv the place very much ! #hiltonhawaiianvillage

image

Breakfast .. the best pancake at local restaurant ! #Hawaii 👍👍👍👍👍

image

Lepas breakfast terus pergi shopping ke Waikele Premium Outlets . Shopping time !!! Best !!!

image

Penat dah kaki berjalan .. berhenti rehat jap at #waikelepremiumoutlets

image

#waikelepremiumoutlets #Hawaii #Shopping #happy #murah

image

#hardrockcafehonolulu Shopping di sini ..

image

kalau dah dtg ke Hawaii , mestilah dtg ke sini kannn ..

image

Apa nak buat lagi .. amik gambar je la utk kenangan .. hihi

image

Bergambar lagi ! bkn senang nak datang sini ..

image

Makan time .. #lunch #vege

image

Luv the deco .. at Hard Rock Cafe Honolulu

image

Dah habis pusing .. ini la yg dpt di beli .

image

Di kawasan Hotel kami menginap . #hiltonhawaiianvillage 😍😍😍

image

Luv dis place very much . #hiltonhawaiianvillage #Waikikibeach

image

Ni bas kami … kami nak jalan ke Pearl Harbour plak .

image

Melawat ke tempat sejarah Pearl Harbour. Di sinilah tempat Jepun menyerang kapal perang USS Arizona pada tahun 1941. Di Pearl Harbour kita dapat melihat interior kapal perang USS Bowfin.

image

At Pearl Harbour

image

image

image

image

image

#ussarizona

image

Lunch !! selepas Pearl Habour ..

image

Setelah penat berjalan melawat tempat sejarah , pulang ke bilik hotel . Terperanjat kami lihat bermacam2 gift telah tersedia di atas katil dan di dalam bilik kami . Tq di atas penghargaan . ♡ it too much !

image

#luauparty at gala dinner

image

image

image

#chef di sini #masak #special #nasilemak only for us yg seramai lebihkurang 700 orang . 😍😍😍😍😍 #galadinner #luauparty #Hawaii

image

The best #galadinner ever .. firework pun ada ! #happyhour #luauparty at #hiltonhawaiianvillage #Oahu #Hawaii

image

It’s hla Luau Party at #hiltonhawaiianvillage

image

image

image

.. hubby on stage amik hadiah . Tq hla . #galadinner #party

image

😅😅😍😍 .. dah habis dinner . Great exp in Hawaii

image

Pelangi di #Waikikibeach depan hotel kami menginap #hiltonhawaiianvillage 😍😍😍

image

Beautiful ! Keindahan #Waikikibeach frm #hiltonhawaiianvillage . The best santai place ..

image

Jalan2 di perkarangan hotel .. kat bawah hotel pun macam2 ada .. tak payah pergi jauh .Sangat selesa .. #hiltonhawaiianvillage

image

Butik LV pun ada kat hotel kami .. 😍

image

Jalan2 santai.. cucimata at Kamehameha Place . Jugak macam2 souvenir ada di sini ..

image

Di Farmer’s Market at Kamehameha Place . Puas ronda .. best!! Just opposite Waikiki Beach . image

Tibalah masanya untuk ke Polynesian Cultural Center pula … 👍👍👍

image

Moh masuk tengok apa yg ada di dlm Polynesian Cultural Center ini … 😄

image

Acara bercanoe pun ada di Polynesian Cultural Village ni .. First time bercanoe di sini . Best !!!

image

.. besides me di sebelah kanan i adalah hawaiian girl. She’s nice and very friendly .

image

Luas tempat ni .. #polynesianculturalcenter
Bermacam2 program ada kat dalam ni .. program pertama naik canoe , kami nak ke program ke 2 lak iaitu melihat mereka memanjat pokok kelapa . Banyak jugak pokok kelapa kat sini .. rasa macam kat Ganu plak . He.. he

image

Suku Polynesia #tonga sangat tinggi dan besar badannya .. orang asli Hawaii #polynesianculturalcenter

image

Orang asli Hawaii panjat kelapa .. suku Polynesia

image

Demo kupas kelapa ..

image

Dinner at Polynesian Cultural Center .. tak tahu nak makan apa kat sini , last makan buah saja . Lepas ni pergi tengok show ttg cerita org2 polynesian dulu2. No pic . Tak leh amik photo. Balik hotel dah lewat malam .

image

Luau Party for us ! #hiltonhawaiianvillage

image

Hawaii Group photo ! Yesss we’re the best !!!

image

Tak sangka terjumpa dia di Hawaii .. Last 12 years jumpa di Tokyo semasa dia jadi our tour manager di sana. 😘😘😘

image

Bye bye Hilton Hawaiian Village ! Kami bukan nak balik tapi nak tukar hotel plak .. belum puas lagi berada di Hawaii ni .. he..he..

image

Pindah ke sini .. Hotel Ohana East, sgt dekat dengan Waikiki Beach . Senang skit nak gi lepak kat pantai .. hihi

image

Kualoa Ranch
Nak mencuba benda baru di sini.. hehe
Nampak macam best! Adakah ianya best ?

image

i luv dis place ! 😍😍😍

image

Naik puncak bukit dengan menggunakan truck ni .. massage everywhere .. 😅😅😅 very interesting , new experience to us.

image

Cantiknya pemandangan kat atas bukit ni …

image

Susah2 naik bukit ni .. tak bergambar di sini rugi ler . Di sini ler tempat org buat filem ! 😅😅😅

image

#filmlocation
Kuat sangat angin kat sini .. 😄

image

Kami dibawa masuk ke dalam tempat buat filem .. macam2 ada di dalam .. lebih dari 50 movie telah dibuat di sini such as Jurassic Park , Hawaii five O , Lost , Godzilla , Pearl Harbor dan banyak lagi . #telurdinasaur 😉

image

Dah sampai puncak bukit . Snap pic banyak2 .

image

My view .. sangat2 cantik ! M happy n very2 happy dpt dtg ke sini . Mokoli’i Island also known as Chinaman’s Hat as seen frm the ranch.

image

Pasni acara ocean plak .. nak naik boat .. bestnyer !

image

Ronda2 to secret island .. its a breathtaking . Very nice view !

image

Ocean view ..

image

…. with captain

image

Nak mencuba horse ride plak kat sini .. #ranch #kualoaranch

image

Bestnyer !! Sangat nyaman tak terkata .. very nice view ! saya seronok di sini . sesiapa yg ke Hawaii mmg dialu2kan ke sini ..

image

Banyaknyer kuda .. berdebar gak rasa , takut kuda buat hal .. Sib baik i dapat kuda yg baik, yg mendengar kata .. Alhamdulillah selamat dan enjoy sangat ! 😅😍

image

image

Kuda Hitam aduh Kuda Hitam
Tak dihitung namun berbahaya
Lari tenang aduh pelan-pelan
Tau-tau bisa nyampai keluan

Hehehe

Nampak muka i betul2 risau .. betul-betul dapat Kuda Hitam ko… ekekek

image

#horseride my new experience at Kualoa Ranch .

image

Bye Kuola Ranch ! Pengalaman baru kami di sini dan mmg best ! Sehari suntuk di sini .. dah tiba masanya nak balik ke hotel dan banyak lagi aktiviti2 seterusnya ..

image

The next day , we breakfast at local restaurant just kat sebelah hotel .

image

Jalan2 di sekitar bandar … cucimata, santai , lepak ,best !!

image

At Moanasurfrider Hotel , #waikikibeach

image

#moanasurfrider luv the #architecture .. 😍😍😍

image

image

Datang ke sini kalau berkurung dalam bilik hotel aje .. rugi !
Kuar jalan2 lihat cultures, food , shopping etc. Enjoyyyy!

image

#coach satu .. org sebelah ni mmg peminat hijau forever! Hijau pun hijau la.. hehe .. pun cantik juga .. Janji happy ! #shoppingdihawaii

image

#food #thecheesecakefactory in Hawaii .

image

Skodeng jek .. sendiri tak mandi pun.. ekeke
Waikiki beach mmg cantik dan mendamaikan !

image

Jinaknya burung2 #merpati ni .. #colorful #waikikibeach

image

Lepak2 time .. makan time tepi pantai Waikiki . Waikiki beach adalah salah satu tempat yg paling indah di dunia . Waikiki terletak di pantai selatan pulau Oahu .

image

Waikiki Beach memiliki pantai yang bersih dan berair biru yang dipagari bangunan hotel dan resort mewah dan sebagai tempat berjemur di bawah terik matahari dan tempat bermain papan selancar .. pantai yang sangat digemari oleh para pelancong termasuk kami. Di sepanjang Kalakaua terdapat banyak tempat shopping dan restoran . Di sini juga terdapat Waikiki beach walk dan Royal Hawaiian Center. 😍😍😍😍😍

image

image

Masa jalan2 di Kalakaua … terjumpa kedai ni 😄😅

image

Lepak kat Pantai Waikiki sambil tengok persembahan Luau Dance . Happening kat sini ..! 😄

image

Setiap hari i mengunjungi ABC store selama i di Hawaii ni .. macam2 ada jual di sini , dari brg keperluan hinggalah ke souvenir . ABC store ada di merata2 tempat di Hawaii ni..

image

Group photo trip to Hawaii !
One of the best trip ! 💖

image

10 days in Hawaii .. tiba masa nak pulang ke tanah air .Tak sabar nak pulang ke Malaysia . Jalan nak ke Honolulu International Airport ..

image

Bye Oahu ! Bye Hawaii !
Time to go home ..

image

Fuhhhhh akhirnya berjaya juga menamatkan cerita Zie ke Hawaii ni dengan jayanya .. begitu panjang sekali ceritanya ya … maklumler hampir 2 minggu saya di sana .

Ada kah pembaca2 di sini yang udah lama bercita-cita nak melancong ke luarnegara secara PERCUMA ?? Kalau ada tinggalkan no telefon anda di bawah ya .. atau whatsapp di 0192629425. Maklumler nak melancong guna duit sendiri tak tahu lah bila nak cukup kannn .. sebenarnya ada cara utk anda melancong PERCUMA cuma anda saja yg belum tahu . Whatsapp laju2 ya .. 

My instagram is PRINCESSRIZZHANIS 

please feel free to follow me ! 

Advertisements
Posted in 👒CUTI-CUTI MALAYSIA, ~ Zie ke Grand Lexis Port Dickson

Zie ke Port Dickson

Assalam n Salam Sejahtera kepada semua pembaca !

Sentiasa pergi PD tak jemu-jemu ke ?  Seriously memang kami tak jemu sebabnya kami menginap di hotel yang berlainan. Kihkih ..  Blog saya ni banyak berkisar tentang pengalaman saya aje ..
Tujuannya supaya mudah untuk saya baca semula di hari tua nanti .  Kalau tak tulis serius memang tak ingat punya sebab kita ni cepat lupa kannn. 
Tentang tips kureng skit tapi kalau rasa nak tanya boleh aje ..

image

Kami dijemput oleh hla untuk menghadiri mdrt day di Hotel Grand Lexis PD . 1st time i menginap di sini . Sangat best !!

image

Kami parked kereta kat depan ni jer.. masa ni full hse , ramai sgt org ! Ermmm atau kami sampai lambat .. hihi
Kadar bayaran semalam di sini antara RM600 hingga RM1k++ bergantung pada jenis bilik. Ada yg atas laut, ada yang atas tanah , ada ysng mengadap laut , ada yang mengadap taman , ada ysng siap ada cermin utk tengok air di bawsh resort dan ada yang tak ada.. yang pasti semua bilik ada ‘private pool’.

image

Garden well maintained . Sejuk mata memandang 😍😍😍😍😍

image

My room at Grand Lexis PD

image

Inside my room… bilik saya yg above sea . 😍😍😍

image

Glass panel for underneath sea viewing . Nampak air laut .. heeee takut . Mmg penakut air .. huhu
Masa kami sampai air tengah pasang .

image

Best sungguh ada pool sendiri kat bilik . Bermacam2 kuak boleh buat tanpa segan silu sbb tak ada org nampak .. haha

image

Menapak nak ke lobby .. exercise ! Main building agak jauh dari bilik kami .

image

My view .. at Grand Lexis Hotel .

image

Mdrt talk at grand lexis ball room . Actually dtg sini main purpose nya mmg nak dengar talk ni .. This is our yearly event 😉

image
Group photo for MDRT 2012 event organized by CATP. 

This place is quite and peaceful . What a place to relax .

image

Reading and resting here .. I luv the view .

image

Mmg seronok bercuti di sini . In syaa allah datang lagi di lain kali.

Posted in 👒CUTI-CUTI MALAYSIA, ~ Percutian Famili Ke Cameron Highlands Pahang

PERCUTIAN FAMILI KE CAMERON HIGHLANDS PAHANG

Assalam dan Salam Sejahtera !

Setiap hari kita bekerja utk mencari rezeki dan kebanyakan darpada kita mengulangi rutin atau perkara yang sama setiap hari. Keadaan ini boleh menyebabkan tekanan dan memberi kesan yang tidak baik terhadap kesihatan kita. Oleh yang demikian eloklah jika hujung minggu kita bercuti seketika makan angin bersama2 keluarga . Tidak perlu ke tempat jauh2 spt luar negara , di dalam negara pun banyak tempat2 yg menarik untuk kita kunjungi. Entri kali ni saya berkongsi sedikit pengalaman ttg short vacation saya di Cameron Highland.

image

image

image

Dalam perjalanan ke Cameron Highland kami singgah di Sungai Klah makan Nasi Bamboo .. dap dap !!!

image

Nasi Bamboo Sungai Klah .. menyelerakan ! Ada orang suggest kat saya makan kat sini .. kebetulan nak ke Cameron , singgah sini dahulu . Mmg sedap !

image

Sampai di Lata Iskandar .. tak turun pun dari kereta. Ramai sangat orang di sini mandi manda dsb . Macam best jer .. nyaman !

image

Air Terjun Lata Iskandar.. sejuk mata memandang , mendamaikan . Lalu jer tak singgah pun . Berderet kereta tak de tempat nak park dah.. Ramai org mandi manda di sini ..

image

Wowww lihatlah pemandangan ladang teh ini … sangat cantik kann.. Walaubagaimanapun tak boleh singgah lagi, kena cari tempat penginapan dulu. Kami memang main redah jer kali ni dan tak booking hotel pun. Haha.. konsep redah!!

image

Jalan jam teruk, akhirnya setelah penat puas mencari maka kami pun terjumpalah Desa Anthurium ini yang masih ada kekosongan.
Kami bermalam di penthouse 3 bilik RM330 per nite. Selesa, peralatan memasak pun banyak. Amat sesuai untuk sesiapa yang nak buat hari keluarga dan yang sewaktu dengannya.. cuma kena naik tangga , no lift huhuhu

image

Cameron Bharat Tea Plantation. Love the view ! 💚

image

Di Bharat Tea Plantation . Sambil tu dapat menghirup udara segar sambil minum teh di petang hari. Bestnyer!! Dapat juga shopping teh… murah di sini.

image

image

image

image

image

image

Selepas minum teh kami meneruskan perjalanan lagi ke Kebun Strawberi pula. lebihkurang dalam pukul 6pm kami sampai di kebun ini , nasib baik belum tutup lagi. Dapat shopping strawberi yang manis-manis kesemuanya .

image

Pokok Cactus cantik berwarna warni 😍😍😍 Kami ke pekan Tanah Rata pula untuk beli sedikit souvenir untuk dibawa pulang .

Lebihkurang dalam pukul 7pm kami pulang semula ke Rumah penginapan kami di Desa Anthurium untuk mandi dan solat.

Kami ke Glory Steamboat untuk makan malam plak… yum yum!! Harga tak le mahal sangat RM23 jer per head . Pada mulanya nak ke Brinchang untuk makan malam tapi keadaan tak mengizinkan , jem yang melampau .. hihuhi
Habis sudah aktiviti seharian . 😅😅

image

image

image

image

keesokannya pula kami sarapan di Desa Anthurium sahaja. Bersarapankan roti untuk alas perut.
Selepas sarapan kami terus check out iaitu lebihkurang dalam pukul 11 pagi.

Kami meneruskan lagi aktiviti kami iaitu melawat Ladang Teh Boh . Pertama kali sampai di sini .. wahhhh sangat teruja , ladangnya sangat luas , sayup mata memandang. Udaranya sangat segar !
Datang sekali nak datang lagi… 😄😆😍

image

Bermulalah acara mendaki hingga ke puncak sampai ke view point … nun di atas sana pemandangan sangat cantik .mesti mendaki ni .. hihi
ramai pelancong asing datang ke ladang Teh Boh ini .. minum-minum di sini utk merasai aroma Teh Boh yang asli segar dari ladang .

image

Akhirnya dah sampai di view point .. Wowwwww!! Saya dah kata pemandangannya cantik .
Siapa yang datang ke Cameron tapi tak datang ke sini , ibaratkan seperti tak datangla… hehe…
jangan marah .. gurau aje .

image

Luve the view !

image

Di puncak Ladang Teh Boh .. boleh tahan juga mendaki .. bakar lemak 😅😅😅

image

Masa untuk membasahkan tekak menghilangkan dahaga dah tiba setelah penat mendaki dan menurun bukit … jom pekena teh boh !!

image

image

image

image

Setelah selesai minum , sekarang tibalah masanya utk shopping Teh Boh pula .. beli jangan tak beli .
boleh beli souvenir juga di sini .

image

Akhir sekali selamat tinggal Cameron Highland . Ada beberapa tempat lagi yang tak sempat dikunjungi disebabkan kesuntukan masa . Insya allah jika dipanjangkan usia bolehla berkunjung lagi di masa yang akan datang .

image